Installatie goed aangepakt

Een installatie voor een nieuw setje techniek kan even ingewikkeld zijn. Daarom lees je nu een degelijk artikel zoals deze ter voorbereiding. Installeren kan je laten doen, maar je kan het ook zelf doen. Het gemak daarvan is dat je op elk moment kan beginnen. Het laten installeren van je nieuwe technologie voert een installatiebedrijf uit. Dit zijn vaak lokale bedrijven die in één of een paar gemeenten actief zijn. In dit artikel ga je lezen over de mogelijkheden die bestaan om zelf een apparaat te installeren en waar je daarbij aan moet denken.

Gebruiksaanwijzing bekijken

Voordat je überhaupt iets aan gaat sluiten of op stroom zet, lees eerst globaal de gebruiksaanwijzing door. Intensief bestuderen zal in meeste gevallen het rampenplan voorstellen. Hedendaagse gebruiksaanwijzingen staan vol met icoontjes en afbeeldingen die makkelijk en snel te begrijpen zijn. Ook moet je in geen enkele gevallen de gebruiksaanwijzing weggooien. Dit gebeurd nogal vaak doordat je van de verpakking af wil. Maar als er in de levensduur van het product iets mis gaat en je bezit de gebruiksaanwijzing niet meer, dan heb je pas door wat je mist totdat je het mist. Daarom moet je altijd een opbergruimte hebben, een lade of plank, voor de gebruiksaanwijzingen van je geïnstalleerde applicaties.

Bekabeling

Als het gaat om elektronica, dan zijn kabels onvermijdelijk. Bij veel kabels, stekkers en stopcontacten is een hoger risico op kortsluiting. Sterker nog, je kan bij een slechte aangelegde kabel struikelen over de kabels en in ergste gevallen in het ziekenhuis belanden. Deze kans is gering maar bestaat. Investeer daarom in kabelclips waar nodig. Het is misschien verleidelijk om de sluitclips van de kabels te laten zitten bij overbodig draad, maar dit is eigenlijk niet veilig. Als je te veel kabel hebt, dan moet je dit uitvouwen. Bij te veel vermogen kan de kabel zijn warmte niet kwijt, met als gevolg dat het van binnenuit begint te smelten en zodoende kortsluiting veroorzaakt.

Zet alles uit

Weet je echt niet zeker of je het allemaal goed installeert, maar weet je wel hoe je al het gas, water en elektra uitzet? Doe dit dan. Voorkomen is beter dan genezen. Niemand heeft baat bij een huis die in vlammen opgaat of onder water staat. Dit brengt maatschappelijk alleen meer werk voor andere partijen. Ben je niet degene die het beheer heeft over de gas, water en elektra? Een kort telefoongesprek kan dit helder uitleggen en dusdanig kan je afstemmen met anderen in het huishouden om deels van de elektriciteit eraf halen.