Helaas zijn cyberaanvallen voor de meeste organisaties en bedrijven niet meer weg te denken. Soms kunnen dergelijke aanvallen optreden als gevolg van beveiligingslacunes in IT-systemen. Bijvoorbeeld door een verkeerde configuratie of het gebruik van een oude softwareversie. Dit kan de deur openzetten voor cybercriminelen. Goedbedoelende ethische hackers of webonderzoekers willen je waarschuwen. Maar hoe hebben ze jou bereikt? Met security.txt verschijnen de rapporten direct op de juiste plek. Wat is security.txt?
Het idee komt voort uit een veel gestelde vraag: “Met wie moet ik contact opnemen om een cyberbeveiligingsincident te melden?”. Dit kan vele vormen aannemen, van een inbreuk op uw openbare website tot elke vorm van ongepaste toegang tot uw gegevens. Het vinden van de juiste persoon of afdeling van een organisatie is vaak een hele klus. Als je eenmaal een verbinding hebt, is het de vraag of de persoon weet waar hij deze moet plaatsen. Precies voor dit doel is Security.txt gemaakt.
Kort gezegd is het een tekstbestand dat u op de openbare website van uw organisatie plaatst. Beschrijft het met wie of met wie contact kan worden opgenomen om een cyberbeveiligingsincident te melden?
De technologie zal geen kwestie van implementatie zijn, het proces erachter verdient aandacht. Elke organisatie, ongeacht de grootte, moet dienovereenkomstig het proces voor het melden, afhandelen, afhandelen en afsluiten van gemelde incidenten overwegen. Het is ingewikkelder dan de verantwoordelijkheid “uitsluitend” bij IT te leggen, wat niet de beste plaats is voor deze rapporten. Idealiter zou het moeten landen in het Security Operations Center SOC) en ongeacht de bron van het rapport, zijn de juiste processen aanwezig. Wellicht is dit voor veel organisaties al een overtreffende trap. Overweeg dan of dit niet door de beveiligingsafdeling van uw ICT-aanbieder moet worden opgepakt, zolang het maar veilig is in een proces en niet afhankelijk van individuen.